«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

 Υφ. Παιδείας: Ευελιξία στην κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζεται η δυνατότητα θέσπισης συγκεκριμένου χρηματικού επιδόματος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών και γενικά των δημοσίων υπαλλήλων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Είναι υπό επεξεργασία οι δυνατότητες μεγαλύτερης ευελιξίας στην κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών όσον αφορά στις αναθέσεις μαθημάτων μικρής παρέκκλισης, στη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, αν δεν υπάρχει κοντινή σχολική μονάδα.

Β. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα έκδοσης ειδικής πρόσκλησης για κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων με πρόβλεψη αυξημένων μορίων για την εντοπιότητα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σήμερα στη Βουλή,κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη για τις δυσκολίες στέγασης των νέων εκπαιδευτικών, και τόνισε:

"Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού εξετάζεται και σχεδιάζεται η εξασφάλιση δωρεάν παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ και εξ αποστάσεως προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης, δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων, η κατά προτεραιότητα ή κατ’ εξαίρεση συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα. Ο σκοπός βεβαίως είναι να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι προϋποθέσεις επαγγελματικής ανέλιξης.

Αν αυτά δεν σας ικανοποιούν, σας παραπέμπω στο δικό σας ανεπαρκέστατο και μίζερο εκπαιδευτικό παρελθόν".

Ν. Φίλης: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Ζ. Μακρή: Εσείς και ζήσατε και το τριφύλλι φάγατε.

Ζ. Μακρή: Είναι υπό επεξεργασία, σε επίπεδο Προεδρίας της Κυβέρνησης, ένα κεντρικό σχέδιο με κίνητρα για την παραμονή, όχι μόνο των εκτελεστικών και άλλων υπαλλήλων, παράδειγμα των επαγγελματιών υγείας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση του θέματος, όχι στην αποσπασματική διευθέτηση. Εκεί συνεισέφερε και το Υπουργείο μας με προτάσεις που είναι και κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς των νησιών.

Συγκεκριμένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζεται η δυνατότητα θέσπισης συγκεκριμένου χρηματικού επιδόματος βάσει ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής και η χορήγηση εφάπαξ ποσού αρχικής εγκατάστασης ή κουπονιών για στέγαση, για διατροφή, για θέρμανση και μετακίνηση. Εξετάζεται η μόνιμη μείωση στο εισιτήριο των μέσων μεταφοράς για το χρονικό διάστημα υπηρέτησης του υπαλλήλου σε συγκεκριμένες περιοχές. Εξετάζονται τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η παροχή voucher για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού. Επιπλέον, σχεδιάζονται τρόποι ενίσχυσης της υποστήριξης από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξασφάλιση στέγης και την προσέλκυση υλικών πόρων από τους τοπικούς επαγγελματίες.

Θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν οι …

Ν. Φίλης: Πότε αυτά; Του χρόνου;

Ζ. Μακρή: Τα εξετάζουμε και είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ν. Φίλης: Πότε θα γίνουν αυτά, κυρία Υπουργέ;

Ζ. Μακρή:  Κύριε συνάδελφε…

Πρεδρεύων (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ! Παρακαλώ, κύριε Φίλη!

Ζ. Μακρή:  Με διακόπτετε και προσποιείστε και τον αγανακτισμένο, όταν μόνος σας στην πρωτολογία σας ισχυριστήκατε ότι υπάρχουν και μεσοπρόθεσμα...

Ν. Φίλης: Μας κοροϊδεύετε!

Πρεδρεύων  (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Φίλη, τι είναι αυτά; Μα, σας παρακαλώ! Ηρεμήστε! Ηρεμήστε για να ολοκληρώσει η Υπουργός.

Ζ. Μακρή:  Να σας πω, πέρα από τη δική σας κρίση, είναι και η κρίση εκείνων που μας ακούν.

Και θα σας θυμίσω ότι μόνος σας είπατε ότι υπάρχουν μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα μέτρα. Αναφέρομαι σε αυτά και σας λέω, λοιπόν, ότι μπορεί να γίνει και χρήση από τις δημοτικές υπηρεσίες της δυνατότητας που έχει δώσει η Κυβέρνηση κτίρια τα οποία υπάρχουν, με κάποια μορφή ΣΔΙΤ, να τύχουν εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Το εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μιας που αναφερθήκατε και στις δικές σας υπερβολικές -όπως πάντοτε- εξαγγελίες.

Ν. Φίλης: Για τώρα πείτε μας!

Ζ. Μακρή:  Σας λέω ότι είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα ερωτήματα του Ν. Φίλη

Ο Ν. Φίλης απευθυνόμενος στην υφυπουργό παιδείας έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Θα δώσετε το φοιτητικό επίδομα των 1.500 και 2.000 ευρώ στους καθηγητές, στους εκπαιδευτικούς τους δασκάλους που είναι σε παραμεθόριες περιοχές και τουριστικές περιοχές; Είναι επίδομα στέγασης. Θα το δώσετε; Συγκεκριμένη ερώτηση.

Δεύτερον, σας ρώτησα: Θα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα και αντικίνητρα, προκειμένου να σπάσει η κακή αντίληψη για το πώς οι ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων που τα ενοικιάζουν ως Airbnb θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για στέγη εκπαιδευτικών; Θα βάλετε τέτοια κίνητρα;

Τρίτον -και αυτό είναι επίσης σημαντικό. Απαντήστε μας: Είναι δυνατόν να συζητάμε ότι σε καθηγητή θα κάνουν έξωση τον Ιούνιο και θα βρει σπίτι τον Οκτώβριο και να μην υπάρχει μια νομοθετική πρωτοβουλία; Νοικιάζουν σπίτια για επτά και οκτώ μήνες σήμερα! Τους διώχνουν πριν τις εξετάσεις του Ιουνίου, για να τους πάρουν αφού αρχίσουν τα σχολεία τον Οκτώβριο. Το ανέχεστε αυτό; Αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο. Θα πάρετε καμία πρωτοβουλία; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Γενικότητες και πόσο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι κακός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ούτω καθεξής. Εσείς κυβερνάτε. Πάρτε μέτρα.

Τελευταίο θέμα: Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι η αδυναμία σας -παρότι υπάρχει μια δημοσιονομική ελαστικότητα, λόγω της κατάστασης- να ανταποκριθείτε σε προβλήματα που έχουν παροξυνθεί τον τελευταίο χρόνο, είναι μια αδυναμία που δείχνει ανικανότητα διακυβέρνησης. Όχι μόνο ανικανότητα διακυβέρνησης, αλλά ευνοείτε και συμφέροντα. Μεσαία και μεγάλα συμφέροντα των ιδιοκτητών Airbnb στα νησιά -όχι με ένα-δύο διαμερίσματα που είναι οι άνθρωποι που θέλουν να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα, όχι αυτούς. Αυτοί που έχουν πολλά διαμερίσματα, τετράγωνα ολόκληρα και κάνουν εμπόριο εις βάρος της κοινωνίας. Γι’ αυτούς θα βάλετε μέτρα ή θα αφήσετε το πράγμα να πηγαίνει έτσι;

Και κάτι τελευταίο: Μιλάει η Κυβέρνηση τώρα –τώρα το θυμήθηκε- για την ιστορία της Στεγαστικής Πίστης. Το θυμήθηκε εν παρόδω, διότι, αφού κατήρτισε το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά θυμήθηκε το θέμα. Γι’ αυτό έβαλε μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ για τα μάτια του κόσμου.

Ξαναλέω: Φοιτητικές εστίες, θα χρηματοδοτηθούν; Και με πόσα χρήματα; Άμεσα την επόμενη διετία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προβλέπεται αυτό το πράγμα στην αντίληψη της πράσινης ανάπτυξης. Ενεργειακά κτίρια: Πόσα χρήματα θα υπάρχουν εκεί; Δεύτερον και σημαντικό: Θα υπάρξει χρηματοδότηση των δήμων; Βεβαίως οι δήμοι είχαν αναλάβουν την ευθύνη, αλλά τώρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα τους χρηματοδοτήσετε; Που θα βρουν χρήματα οι δήμοι; Από πού θα βρουν χρήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου