«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Άδικη εξαίρεση φοιτητών του πρώην ΑΤΕΙ Πατρών από το νόμο 4610/19


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η κατάργηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ)  και η συνένωση των τμημάτων τους με αντίστοιχου επιστημονικού ενδιαφέροντος  τμήματα των  Πανεπιστημίων της χώρας, που επέφερε ο νόμος 4610/2019-ΦΕΚ Α 70/07.05.2019, αποσκοπούσε στην παροχή ανωτάτου επιπέδου εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών. Η Υπουργική απόφαση προβλέπει  και ορίζει τις αντιστοιχίσεις των νέων -διευρυμένων πλέον-  πανεπιστημιακών τμημάτων για τις μετεγγραφές των φοιτητών που προέρχονται από τα καταργημένα ΑΤΕΙ.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τους 170 φοιτητές του πρώην τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών είναι ότι αποτελούν πανελλήνια εξαίρεση, καθώς το τμήμα τους ήταν το μοναδικό που δεν προσέφερε την επιλογή απόκτησης πανεπιστημιακού πτυχίου στους φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου, αφού εξαιρέθηκε από το νόμο. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές που διανύουν το τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών του παλαιού προγράμματος των πρώην ΤΕΙ Πατρών, αποτελούν εξαίρεση του παραπάνω νόμου, ο οποίος προβλέπει την πανεπιστημιοποίηση όλων των πτυχίων ΤΕΙ σε ΑΕΙ όσον αφορά τους φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου. Οι εν λόγω φοιτητές διανύουν έως και τα ¾ των σπουδών τους εντός του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας πτυχίο με τις ίδιες πιστωτικές μονάδες με αυτές που λαμβάνουν και οι  φοιτητές στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και Κοινωνικής Εργασίας (240 ECTS), στο οποίο έχουν ενταχτεί.

Η επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας μάχεται υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των ανθρώπων, προωθεί  τα δίκαια συμφέροντα τους και στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής. Η παράλειψη της πρόβλεψης απόκτησης πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίου συνιστά άνιση μεταχείριση των φοιτητών της Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως εκπαιδευτικός φορέας, ο ΣΚΛΕ ως Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Χώρας καθώς και οι φοιτητές του τμήματος στο σύνολό τους, επιδιώκουν μέσω της προώθησης και υλοποίησης του δίκαιου αιτήματός τους, την πρόσβαση σε απόκτηση πτυχίου πανεπιστημιακού επίπεδου και συνεπώς την άρση του αποκλεισμού τους από την πανεπιστημιοποίηση.

Ζητούμε επομένως να προωθηθεί η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση που σας έχει αποστείλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας (την οποία και επισυνάπτουμε), σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια για να λυθεί μια αστοχία του νόμου 4910/19 που δημιουργεί αδικία στην κτήση πτυχίου των φοιτητών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην από 26/8/2019 Υπουργική Απόφαση 124423/Ζ1, ΦΕΚ Β' 3260.

Με εκτίμηση,

Οι Φοιτητές του πρώην Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Πατρών

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης  και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου