Υφ. Παιδείας:Κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες- Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του πανεπιστημίων
Δίνουμε έμφαση να επιστρέψουν οι προπτυχιακοί φοιτητές στα Πανεπιστήμια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης εμείς επεξεργαζόμαστε προτάσεις τόσο για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του πανεπιστημίων, αλλά κυρίως για την ανέγερση και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών σε πάρα πολλά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στα περιφερειακά, με πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κλινών.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης , και τόνισε τα εξής:
- Για το έτος 2020 στο υπουργείο Παιδείας έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 28 εκατομμυρίων για λειτουργικές δαπάνες των φοιτητικών εστιών, για φέτος, ενώ η εγγεγραμμένη πίστωση για ενίσχυση οικογενειών για τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου κατοικίας τους ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια.
- Το ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα για τη φοιτητική εστία των Αθηνών τα προβλήματα με το ζεστό νερό για , έχουν ήδη διευθετηθεί, όπως μας ενημέρωσε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
- Ως προς τη φοιτητική εστία στα Ψαχνά, η οποία ανήκει στο ΕΚΠΑ, πράγματι οι εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί παλιά, σύμφωνα με τα σχέδια και τις νόμιμες προϋποθέσεις που ίσχυαν το ’80 και μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση. Επ’ αυτού το ΕΚΠΑ, ως διάδοχος του πρώην ΤΕΙ έχει εντοπίσει το πρόβλημα και το έχει εντάξει σε ήδη αναρτηθείσα διακήρυξη για τη συνολική επισκευή του κτηριακού συγκροτήματος των εστιών.
- Ως προς το Αριστοτέλειο, ο αρμόδιος Αντιπρύτανης μας αναφέρει ότι το 2018 καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις των πρωτοετών φοιτητών και προς ανά τριάντα έως τριάντα έξι άτομα σε όροφο υπάρχουν έξι μπάνια. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σύντομα θα προγραμματιστεί μελέτη ολικής αποκατάστασης, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των εστιών που είναι στην ιδιοκτησία του.
- Τέλος, για την περίπτωση των εστιών στο ΔΙΠΑΕ, είναι γεγονός ότι το πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είχε μεγάλο πρόβλημα με τη θέρμανση. Βρίσκεται, λοιπόν, σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης και στην επόμενη συνεδρίαση της διοικούσας, στις 6 του μηνός, βασικό θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων θέρμανσης στη φοιτητική εστία.
Δίνουμε έμφαση να επιστρέψουν οι προπτυχιακοί φοιτητές στα Πανεπιστήμια
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να επιστρέψουν οι προπτυχιακοί φοιτητές στα πανεπιστήμια και κυρίως τα πρώτα έτη, γιατί πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει πανεπιστήμια, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, και τόνισε τα εξής:
- Δεν οδηγούμε με κανέναν τρόπο σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
- Είπαμε ότι μαθήματα με λιγότερους από πενήντα εγγεγραμμένους φοιτητές θα γίνονται με φυσική παρουσία.
- Σας θυμίζω ότι το εαρινό εξάμηνο στα πανεπιστήμια πήγε πάρα πολύ καλά. Και η διδασκαλία και οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν. Δεν έχασε κανένας φοιτητής το εξάμηνό του. Έγιναν τον Ιούνιο εργαστηριακές κλινικές ασκήσεις.
- Καταρχήν, όσον αφορά το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, είπατε ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ πανεπιστημίων και των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Όλες οι οδηγίες και ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν οι εκπαιδευτικές δομές γίνεται μετά από υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο ένα αμφιθέατρο στο οποίο είναι μέσα διακόσιοι φοιτητές, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανοίξει με φυσική παρουσία, με μία σχολική τάξη των είκοσι-είκοσι πέντε ατόμων. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου