«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Απαραίτητοι οι Σχολικοί Σύμβουλοι για να αρχίσει το νέο σχολικό έτος

στελεχών
www.fresh-education.gr
Η εγκύκλιος του Γενικού  Γραμματέα του Υπουργείου  με θέμα«Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου«  ενώ προσδιορίζει ότι από  2/8/2018 θα ξεκινήσει η   διαδικασία  συνεντεύξεων υποψηφίων δεν αναφέρει την ημερομηνία λήξης αυτών καθώς και  την ημερομηνία τοποθέτησης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου που είναι άκρως σημαντική για την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης   ανακοίνωσαν τους πίνακες υποψήφιων συντονιστών στους οποίους φαίνεται  ότι οι υποψήφιοι  στις μεγάλες περιφέρειες είναι πολλοί.
Ήδη, αιρετοί ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ σε  Περιφερειακές Διευθύνσεις,  με πολλούς υποψήφιους, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα επιλογής  Συντονιστών.

Η αιρετή,  στο ΑΠΥΣΔΕ  Αττικής, Κατερίνα  Σκανδάλη αναφέρει ότι: «θα απαιτηθούν 38 εργάσιμες ημέρες τουλάχιστον για την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, εν μέσω θέρους (ημέρα έναρξης 2 Αυγούστου). Είναι σαφές ότι εφόσον υπάρξουν ουσιαστικές διαδικασίες συνέντευξης, η ολοκλήρωση τους είναι αδύνατη πριν τον Σεπτέμβριο και την έναρξη των μαθημάτων”
Η ολοκλήρωση των συνεντεύξεων  σε αυτές τις Περιφέρειες εκ των πραγμάτων θα γίνει στο τέλος  του Αυγούστου μπορεί  και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.
Σε μικρότερες περιφέρειες, με λιγότερους υποψήφιους, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας,   οι συνεντεύξεις θα ολοκληρωθούν στα μέσα Αυγούστου σύμφωνα και με σχετική δήλωση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι τοποθετήσεις των Συντονιστών και σε αυτές τις Διευθύνσεις  σίγουρα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή πριν από τον Σεπτέμβρη.
Μετά το τέλος των Συνεντεύξεων απαιτούνται αρκετές   ημέρες για την ανακοίνωση των πινάκων, για τις δηλώσεις των υποψηφίων και για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Επιπλέον δεν αρκεί η επιλογή των υποψηφίων για τη λειτουργία του κάθε ΠΕΚΕΣ, αλλά πρέπει  να οριστούν οι Οργανωτικοί  Συντονιστές και οι αναπληρωτές τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 που λέει ότι:
Οι Οργανωτικοί Συντονιστές των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής που συγκροτείται σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 26 ή την περίπτωση δ΄ της ίδιας παραγράφου αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συντονιστή εκπαιδευτικού έργου που είναι μέλος Ε.Ε.Π.
Ακόμη, επειδή κάποιες θέσεις συντονιστών παρέμειναν «ορφανές”, δηλαδή χωρίς καμία δήλωση υποψηφιότητας, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 29 ( τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης)  που λέει ότι:
  Αν δεν συμπληρωθούν οι κενές και κενούμενες θέσεις, καλούνται, με σχετική πρόσκληση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής των λοιπών περιφερειακών διευθύνσεων να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις που απομένουν κενές. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις νέες προτιμήσεις που έχουν δηλωθεί.
Όλα δείχνουν ότι η τοποθέτηση των Συντονιστών εκπαίδευσης δε θα γίνει πριν από τον  Σεπτέμβρη. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα είναι πάλι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της έναρξης  της νέας σχολικής χρονιάς  2018-2019 ( τώρα με ποιες ακριβώς αρμοδιότητες, θα δούμε)  Η τοποθέτηση των Συντονιστών για να μπορούν να οργανώσουν το έργο τους θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον ένα μήνα πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι στη θέση τους με την έναρξη του νέου σχολικού έτους
Αν  λάβουμε υπόψη και το άρθρο 20 των μεταβατικών διατάξεων  του 4547/2018   ότι  οι Σχολικοί Σύμβουλοι   (που καταργούνται) συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους έως την επιλογή και τοποθέτηση των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ.  τότε, και σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Σεπτέμβρης θα βρει τους Σχολικούς Συμβούλους στη θέση τους κάτι που θα δημιουργήσει χιονοστιβάδα διοικητικών προβλημάτων, αντιφάσεων και αδικιών  που το fresh-education.gr θα αναφέρει σε επόμενη δημοσίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου