«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ποιοί εκπαιδευτικοί γλυτώνουν «κούρεμα» συντάξεών

  
Ευνοϊκότερη μεταχείριση επεφύλαξε η Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς (δάσκαλους και καθηγητές), επιτρέποντας την...
συνταξιοδότησή τους με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου καθεστώτος, ακόμη και αν παραιτήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι μετά τους στρατιωτικούς και οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται της άμεσης εφαρμογής του Ασφαλιστικού Νόμου, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς στο άμεσο μέλλον και με τον θεσμό του «κόφτη» κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει το «κούρεμα» κύριων και επικουρικών συντάξεων, αν ξεφύγει η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να προλάβουν τον «τυφώνα» του νέου Ασφαλιστικού που θα μείωνε τις συντάξεις τους έως και 35%, σε σύγκριση με το παλαιό καθεστώς.


Για να γλυτώσουν τις περικοπές, πολλοί εκπαιδευτικοί έσπευδαν μέχρι την τελευταία στιγμή να συμπληρώσουν τα έντυπα παραίτησης, πριν πάρει αριθμό ΦΕΚ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και υποστούν τα ίδια δεινά με τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Δεδομένου όμως ότι ανεξαρτήτως της κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης, η σχέση εργασίας των εκπαιδευτικών λύνεται την 31η Αυγούστου κάθε έτους, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι «παγιδεύονται» στις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού.

Κατά συνέπεια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε δεκτή τροπολογία βουλευτών του , με την οποία εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τώρα από την υπηρεσία τους να μπορούν να συνταξιοδοτούνται, σύμφωνα με το παλαιότερο συνταξιοδοτικό καθεστώς και όχι με τον νόμο που ψηφίσθηκε στις 12 Μαΐου.

Η τροπολογία αναφέρει ότι, οι εκπαιδευτικοί των οποίων η πράξη συνταξιοδότησής τους εκδίδεται την επομένη της λήξης του σχολικού έτους 2015-2016 (δηλαδή στις 31/8/2016), δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία λογίζεται ως συντάξιμος.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Ειδικότερα, για το σχολικό έτος 2015-2016 οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υποβλήθηκαν από την εικοστή (20η ) Απριλίου έως και την τετάρτη (4η) Μαΐου 2016, θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική τους σχέση στις 31-08-2016.

Την ημερομηνία αυτή (δηλαδή 31 Αυγούστου 2016) εκδίδεται η σχετική πράξη από το αρμόδιο όργανο στην οποία θα αναγράφεται και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης του κάθε εκπαιδευτικού (π.χ. 22-04-2016 ή 04-05-2016 κλπ.), η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου