«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

10 αλλαγές στη φορολογία από 1.1.2015


image
ΦΠΑ τέλος με τζίρο λιγότερο από 10.000

 

Δέκα αλλαγές στη φορολογία θα ισχύσουν με το νέο χρόνο,  άλλες υπ;er και άλλες κατά των φορολογουμένων:
1. 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροi επαγγελματίες με τζίρο κάτω από 10.000 απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ
2. Μειώνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
3. Τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ, αφούθα  έχουν αφαιρεθεί οι παραγωγικές δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

4. Και για το 2015, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν το 25% αλλά το 10% του εισοδήματος σε αποδείξεις. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό εξακολουθεί να φορολογείται με 22%.
5. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν μέχρι και το 2014 με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.
6. Αναστέλλεται για δυο χρόνια ο φόρος υπεραξίας από τις πωλήσεις ακινήτων.
7. Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα
8. Μισθωτοί που έχουν εισοδήματα και από μπλοκάκι θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.
9. Όσοι φορολογούμενοι ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση ή απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, θα φορολογούνται για τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
10. Θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μισθούς υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν παροχές σε είδος, εφόσον αυτές δεν αποσκοπούν στο να υποβοηθήσουν την εκτέλεση της εργασίας τους.

ΠΗΓΗ:  Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου