«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΊ'ΔΑΣ: Νεανικές ιδέες για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης



αφισα 3ο λυκειο νεες ιδεες για την ευρωπη
ΕΥΡΩΠΗ 2030, ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης του 3ου Λυκείου, ο επίλογος στο εβδομαδιαίο project που έλαβε χώρα στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Νέες Ιδέες για την Ευρώπη’’. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των μαθητών που συμμετείχαν στο project, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ενέργειας μεταξύ των μαθητών αλλά και με μαθητές ενός σχολείου της Εσθονίας. Πιο συγκεκριμένα, επί πέντε μέρες οι μαθητές μιλούσαν μέσω Skype με μαθητές από το Τάλιν της Εσθονίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν το ίδιο ακριβώς project.
Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο έχει ξαναλάβει μέρος το συγκεκριμένο Λύκειο, απασχόλησε 17 μαθητές και μαθήτριες της δευτέρας Λυκείου καθώς και μαθητές από την Εσθονία. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο κύριος Ζαχαριάδης. Οι ιδέες των παιδιών ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπες. Ενδεικτικά αναφέρεται η εκμετάλλευση της πλημμυρίδας των ποταμών, η αξιοποίηση παλιών παπουτσιών για παραγωγή ενέργειας καθώς και η κατασκευή οικολογικού ποδηλάτου.
Η Ειρήνη Kεσκιλίδου και η Μυρτώ Αναγνώστη είναι δύο από τις μαθήτριες που συμμετείχαν. Οι συμμαθητές τους τις επέλεξαν ως τις πιο ικανές να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να μεταφέρουν τις καινοτόμες ιδέες του σχολείου για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Η Μυρτώ θεώρησε θετικό γι’αυτήν το ότι μιλούσαν διαδικτυακά με μαθητές ενός σχολείου του εξωτερικού μαθαίνοντας για μια άλλη χώρα αλλά και το ότι ανταλλάσσοντας απόψεις ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες για την ενέργεια. Η Ειρήνη, από την άλλη, είναι η μαθήτρια που εμπνεύστηκε το «έξυπνο ποδήλατο», μια ιδέα που είναι υλοποιήσιμη, σύμφωνα και με τον Επίτροπο ενέργειας. Δεν πίστευε, όπως μας είπε, πως η συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να της δώσει τόσα εφόδια αλλά και να επηρεάσει το επαγγελματικό της μέλλον. Ήδη έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός έξυπνου ποδηλάτου και στην πράξη! Βεβαίως, και οι δύο μαθήτριες σημείωσαν, ότι όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δούλεψαν με μεγάλη διάθεση για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.
HPIM0460.JPG HPIM0373.JPG
Το γεγονός ότι λαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι ιδιαίτερα θετικό και μας γεμίζει με αισιοδοξία. Για άλλη μια φορά, επαληθεύεται η άποψη ότι το μέλλον ανήκει σ’ εμάς τα παιδιά, που αν μας δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα και εφόδια επιδιδόμαστε με πάθος στη δουλειά. Ομοίως, κίνητρο έδωσε στους μαθητές της Β’ Λυκείου η υπεύθυνη καθηγήτρια Αναστασία Τσολακίδου, ωθώντας τους έτσι να εργαστούν και μάλιστα χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα για να είναι εφικτή η συννενόηση με τα παιδιά από την Εσθονία.
Γι’ αυτό, ας προσφέρουμε στη νέα γενιά κάθε εφόδιο και δεν θα μας απογοητεύσει!
Παλασίδου Ανθούλα Γ3
Πηγή:e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου