«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τα Προσφυγικά Σωματεία αντιδρούν έντονα για το «αντιρατσιστικό»

Στο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», ως γενοκτονία αναφέρεται μόνον το εβραϊκό ολοκαύτωμα, ενώ αποφεύγεται επιμελώς η οποιαδήποτε νύξη της γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων, αλλά και Αρμενίων
27 Νοε 2013 - 05:52
Picture 0 for Τα Προσφυγικά Σωματεία αντιδρούν έντονα για το «αντιρατσιστικό»
Φαίνεται πως η τουρκοφοβία δεν λέει να εγκαταλείψει τον πολιτικό μας κόσμο. Τούτο συνάγεται από το γεγονός, ότι στο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», ως γενοκτονία αναφέρεται μόνον το εβραϊκό ολοκαύτωμα, ενώ αποφεύγεται επιμελώς η οποιαδήποτε νύξη της γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων, αλλά και Αρμενίων.
Είναι δε άκρως ανησυχητικό το γεγονός αυτό, την ώρα που μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρίσει την σφαγή των Ποντίων ως Γενοκτονία επτά πολιτείες των Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ, Ρόουντ Άιλαντ), η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars), το Σουηδικό κοινοβούλιο και η Γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.
Μάλιστα προχθές, η τουρκική πρεσβεία στην Αυστραλία προσπάθησε, με τρόπο άκομψο και καταδικαστέο, να αλλάξει την Ιστορία. Χρησιμοποιώντας το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην Καμπέρα, διοργάνωσε μια εκδήλωση στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, είχε ως αντικείμενο έρευνας την ανυπαρξία Γενοκτονίας.
Στην εκδήλωση μίλησε ένας Αμερικανός καθηγητής, ο κ. Τζάστιν ΜακΚάρθυ (προσκεκλημένος από την τουρκική πρεσβεία), ο οποίος υποστήριξε πως «υπήρξαν νεκροί, αλλά δεν ήσαν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου που να συνιστά γενοκτονία».
Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς και οργανώσεις Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς και τα... συμπεράσματά της. Μάλιστα, με κάθε επίσημο τρόπο το αυστραλιανό κοινοβούλιο αποδοκίμασε τον κ. ΜακΚάρθυ και τις εξτρεμιστικές απόψεις του.
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής Πολιτείας δεν βρήκε αδιάφορη την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η οποία ευγενώς ακόμη, δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι επιθυμεί να εκλάβει ως απλή παράλειψη τη μη αναφορά, στο λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Μάλιστα, η ΟΠΣΕ με εύσχημο τρόπο, περιλαμβάνει και μορφή απειλής στην ανακοίνωσή της, δηλώνοντας ότι «περιμένει με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον την θέση που θα πάρουν στο συγκεκριμένο θέμα, όλοι οι Έλληνες βουλευτές και όχι μόνο οι προσφυγικής καταγωγής».
Είναι γεγονός, πως -όπως γράψαμε και για το σχέδιο νόμου Ρουμελιώτη- υπάρχουν ασάφειες στο νομοσχέδιο, που είναι πιθανόν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στην απονομή της δικαιοσύνης, όταν οι δικαστές θα κληθούν να ερμηνεύσουν την αοριστία του νόμου, όσο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε εκπροσώπους άλλων κρατών να ερμηνεύσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα τη σχετική διάταξη.
Για να γίνει σαφέστερο αυτό, αν δεν υπάρξει αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων -αλλά και όλου του μικρασιατικού ελληνισμού- κάθε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιούν τα προσφυγικά σωματεία, κάθε διάλεξη, αλλά και κάθε βιβλίο ή άρθρο, θα υπάρχει φόβος να ερμηνευθεί ως «ρατσιστική ενέργεια» στρεφόμενη κατά των Τούρκων, με κίνδυνο κολασμού. Και δεν είναι ο φόβος αυτός υπερβολικός, όταν ο νόμος ονοματίζει ως γενοκτονία μόνον το εβραϊκό ολοκαύτωμα.
Η ΟΠΣΕ σημειώνει, ότι «Το σχέδιο νόμου αδικεί με παράληψη στη διατύπωσή του τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, επιτρέποντας έτσι στην κατεύθυνση του αντιρατσιστικού νόμου την οποιαδήποτε έκφραση άρνησής της από τους πολίτες.
» Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί εκατοντάδες προσφυγικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες μέλη, απαιτεί από τους αρμοδίους της κυβέρνησης και πριν το σχέδιο νόμου συζητηθεί στη βουλή να εισαχθεί στο άρθρο 2 παράγραφος 1 και η φράση της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού (των καταγόμενων από τον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία, την Προποντίδα και όλη την καθ’ ημάς Ανατολή και την Ανατολική Θράκη).
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί, πως η κα. Ρεπούση με επιστολή της προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «εξηγεί» τους λόγους για τους οποίους κατά την κρίση της, δεν πρέπει να αναγνωρισθεί ποντιακή γενοκτονία.

Ο Μακεδών
Πηγή:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου