«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Θεσμική παραφωνία η επιστολή της ΠΕΣΣ προς την ΚΕΔΕ


ΠΕΣΣ
Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Eδώ και καιρό η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων διαμαρτύρεται για την επερχόμενη ψήφιση του νέου νόμου που αφορά τις Νέες Υποστηρικτικές Δομές στην εκπαίδευση και έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, όπως συναντήσεις, επιστολές, ημερίδες σχετικά με το θέμα. Δεν αρκέστηκε όμως στις επιστολές που έστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας, τα κόμματα, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, Πρόεδρο ΙΕΠ, Ενώσεις Γονέων και άλλους θεσμικούς φορείς αλλά, με δυσάρεστη έκπληξη, είδαμε να απευθύνει κείμενο-επιστολή προς την ΚΕΔΕ όπου, ουσιαστικά, “παρακαλεί” τους Δημάρχους  για στήριξη και συμπαράσταση!
Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που η ΠΕΣΣ (μια επιστημονική, κατά τ’ άλλα, πανελλήνια ένωση των σχολικών συμβούλων) απευθύνεται στην ΚΕΔΕ για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και μάλιστα για ζητήματα που αφορούν κυρίως επιστημονικές, υποστηρικτικές και εκπαιδευτικές δομές, γεγονός που την αναγάγει (κατά την αντίληψη της ΠΕΣΣ πάντα) σε «θεσμικό» φορέα που πρέπει να παρεμβαίνει στα ζητήματα κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής, παραβλέποντας προφανώς τις συνεδριακές τους θέσεις για μεταφορά του δημόσιου σχολείου (νηπιαγωγείου αρχικά) στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασα της επιστολής της ΠΕΣΣ προς την ΚΕΔΕ: «Απευθυνόμαστε σήμερα με αίσθημα ευθύνης σε όλες και όλους εσάς τις/τους Δημοτικούς άρχοντες των Δήμων ολόκληρης της Ελλάδας…» και «ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΑΣ, τους τοπικούς άρχοντες της χώρας γιατί εσείς συμπυκνώνετε και εκφράζετε την αγωνία της κάθε τοπικής κοινωνίας αλλά και της κάθε οικογένειας μέσα σε αυτή, για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου σε όλα τα ελληνόπουλα».
Να θυμίσουμε στην ηγεσία της ΠΕΣΣ πως η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΚΕΔΕ πολεμά την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Διερωτόμαστε εύλογα, λοιπόν, η ΠΕΣΣ συμφωνεί με τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ που είναι ενάντια στο Δίχρονο Δημόσιο Νηπιαγωγείο; Συμφωνεί με την κεντρική θέση της πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που ζητά να περάσουν στον δικό της έλεγχο όλες οι δομές της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης;

Να θυμίσουμε ότι για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης δεν είναι αρμόδιοι οι Δήμοι, πόσο μάλλον οι Δήμαρχοι, αλλά μόνο το Υπουργείο Παιδείας! Τονίζουμε στην ηγεσία της ΠΕΣΣ ότι βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια και υπονομεύουν την παροχή Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά με την εμπλοκή των Δήμων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Να θυμίσουμε επιπλέον, στην ΠΕΣΣ, τη σιγή ιχθύος που τήρησε, της αρνητικής και αντισυναδελφικής στάσης που κράτησε όταν ο Κλάδος αγωνιζόταν ενάντια στις απολύσεις, στην ποσοτική και τιμωρητική αξιολόγηση. Ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν ξεχνά όσους (όχι όλοι!!) διακαώς επιθυμούσαν να αξιολογήσουν με «τιμωρητικά κριτήρια» τους εκπαιδευτικούς.
Η ΠΕΣΣ, με εξαιρέσεις βέβαια μέσα στους σχολικούς συμβούλους, ήταν απούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες όλα τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη απουσία τους βέβαια έγινε αισθητή στον πρόσφατο αγώνα που έδωσε η εκπαιδευτική κοινότητα για ένα αίτημα 60 ετών, για τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών 4 και 5 ετών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Ήταν απόντες στον πόλεμο που εξαπέλυσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΠΑΣΒΥΝ και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Ούτε μία ανακοίνωση με επιστημονικά επιχειρήματα υπέρ της θεσμοθέτησης της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα δημόσια Νηπιαγωγεία και της στήριξης των εκπαιδευτικών! Και σήμερα ζητούν “στήριξη” από τους πολέμιους της εκπαιδευτικής κοινότητας αξιώνοντας παράλληλα να τους δοθεί ο λόγος στα εκπαιδευτικά πράγματα, όπου δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα.
Ως ΑΕΕΚΕ θεωρούμε πως η επιστολή της ηγεσίας της ΠΕΣΣ δείχνει περίτρανα θεσμική ανευθυνότητα και τον πανικό στον οποίο βρίσκονται, υπό τον φόβο ότι θα χάσουν τις θέσεις τις οποίες κατέχουν, η ύπαρξη των οποίων θα έπρεπε να ανταποκρίνεται, μονάχα, στην ανταποδοτική προσφορά προς την εκπαίδευση των μαθητών μας.
Η κίνηση αυτή καταγράφεται ως μια παραφωνία, ως μια αστοχία και αδικία, στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και στην μακρόχρονη ιστορία του κλάδου που με αγώνες και θυσίες αγωνίζονται σταθερά για ένα ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Καλούμε επομένως τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. της χώρας αλλά και τη ΔΟΕ να την καταδικάσουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου