Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
 «Ανακοίνωση σχετικά με τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ»Μετά την 86η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ και τα εκλογικά αποτελέσματα για το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας, η εκπροσώπηση των παρατάξεων στο Διοικητικό Συμβούλιο αποτυπώνει μια αντίστοιχη εικόνα με την προηγούμενη διετία, δηλαδή αδυναμία διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μετώπου προγραμματικής σύγκλισης και αντίστοιχου προεδρείου. Η θέση της ΑΕΕΚΕ είναι ότι οι σοβαρές και υπεύθυνες συνδικαλιστικές δυνάμεις εκτιμούν κάθε φορά τη στάση τους πάνω στο ζήτημα της συγκρότησης του ΔΣ (τόσο στα πρωτοβάθμια όσο και στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο όργανο) και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική - συνδικαλιστική συγκυρία και την προοπτική διαμόρφωσης συνθηκών συμβολής στην παρέμβαση και στην ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων του κλάδου.


Από την πρώτη προσπάθεια συγκρότησης τοποθετηθήκαμε ως ΑΕΕΚΕ στη λογική της συγκρότησης ενός αντιπροσωπευτικού- διαπαραταξιακού προεδρείου με όλες τις δυνάμεις σε καθαρά λειτουργική βάση. Σκοπός της συγκρότησης ενός προεδρείου, που δεν έχει προγραμματική βάση και δεν υπάρχει αυτοδύναμη παράταξη, είναι η λειτουργία του οργάνου και η υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ από τις εκάστοτε πλειοψηφίες όπως αυτές θα διαμορφώνονται σε κάθε ζήτημα. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ & ΔΗΣΥ κατέθεσαν πρόταση συγκρότησης ενός προεδρείου αναλογικού, διαπαραταξιακού ενώ το ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση για αναλογικό, διαπαραταξιακό λειτουργικό προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Η ΕΡΑ τοποθετήθηκε στη λογική του διαπαραταξιακού αντιπροσωπευτικού προεδρείου και οι παρεμβάσεις δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχουν στο προεδρείο και δε θα ψηφίσουν καμία δύναμη για οποιοδήποτε αξίωμα (κατέθεσαν τη λογική  ότι προτάσσουν ένα προγραμματικό αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει πράξη, χωρίς όμως και να το έχουν επιδιώξει). Παρόλο που κάναμε έκκληση προς τις παρεμβάσεις να επανεκτιμήσουν τη στάση τους, ιδιαίτερα στη δεύτερη προσπάθεια συγκρότησης, ξεκαθάρισαν ότι δεν αλλάζουν άποψη και να προχωρήσουμε οι υπόλοιπες δυνάμεις στη συγκρότηση χωρίς αυτούς.

Ως ΑΕΕΚΕ από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δε θα ετεροπροσδιοριστούμε για το τι θα πράξουμε μιας και είναι ξεκάθαρο πως η συγκρότηση του προεδρείου δε γίνεται σε καμία προγραμματική βάση αλλά για καθαρά λειτουργικούς λόγους. Επίσης οι δυνάμεις που τοποθετήθηκαν υπέρ ενός διαπαραταξιακού προεδρείου ήταν 5 από τις 6. Στην τελική διαδικασία το ΠΑΜΕ δήλωσε πως αφού οι Παρεμβάσεις δε συμμετέχουν στο προεδρείο δε συμμετέχουν ούτε αυτοί (;;) Εμείς ξεκαθαρίσαμε, στην τελική διαδικασία, πως η συμμετοχή μας σε ένα προεδρείο ευρύτερης σύνθεσης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις εξής βασικές προϋποθέσεις:

α) Να συμμετέχουν τουλάχιστον 4 δυνάμεις και πάνω

β) Η συγκρότηση να έχει καθαρά λειτουργικά χαρακτηριστικά

γ) Η συγκρότηση να γίνει στη λογική της αντιπροσωπευτικότητας των δυνάμεων που θα συμμετέχουν (δε διεκδικήσαμε συγκεκριμένη θέση αλλά λάβαμε τη θέση που μας άφησε η δεύτερη δύναμη)

δ) Οι αποφάσεις του ΔΣ να λαμβάνονται κάθε φορά από την εκάστοτε πλειοψηφία του ΔΣ, η οποία  μπορεί να μην εκφράζει κι όλες τις παρατάξεις που μπαίνουν στο προεδρείο.

Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ τοποθετήθηκαν στη λογική της συγκρότησης σε ένα αναλογικό-διαπαραταξιακό προεδρείο. Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει η συγκρότηση με σειρά δύναμης και αναλογικής εκλογής δηλαδή ΔΑΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ, ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ. Ενώ η ΔΗΣΥ με τα δικά της μαθηματικά πρότεινε να γίνει η συγκρότηση με την εξής λογική: ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ, ΔΑΚΕ. Η δική μας πρόταση ήταν πως εάν θέλεις να πας σε λογική μιας διευρυμένης συγκρότησης δεν μπορείς να διεκδικείς συγκεκριμένες θέσεις αλλά οφείλεις να προτάξεις την αντιπροσωπευτικότητα των δυνάμεων που συμμετέχουν όπως αυτές εκφράζονται και στις θέσεις του προεδρείου. Έτσι λοιπόν προτείναμε να γίνει η συγκρότηση ως εξής: ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ. Μετά από διεξοδική συζήτηση, η πρώτη δύναμη (ΔΑΚΕ) επέλεξε να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου και να αποδεχτεί τη λογική του αντιπροσωπευτικού προεδρείου, η δεύτερη (ΔΗΣΥ) ζήτησε να πάρει τη θέση του Αντιπροέδρου και του Οργανωτικού Γραμματέα (χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις συγκεκριμένες θέσεις γιατί θεωρούν ότι αυτές τους αναλογούν και δεν αποδέχτηκαν τη λογική του αντιπροσωπευτικού προεδρείου σε αντίθεση με τη ΔΑΚΕ), εμείς επιλέξαμε τη θέση του Γενικού Γραμματέα και η ΕΡΑ επέλεξε τη θέση του Ειδικού Γραμματέα. Τέλος η ΔΑΚΕ επανήλθε και επέλεξε τον Ταμία και τις άλλες 3 υπευθυνότητες α) Τύπου και δημοσίων σχέσεων, β) υλικού & βιβλιοθήκης και γ) εκδόσεων.

Ως ΑΕΕΚΕ επιλέξαμε σε αυτή τη διετία με αίσθημα ευθύνης να αναλάβουμε ρόλο στο προεδρείο αφενός γιατί η συγκρότηση αποτελεί ζήτημα ανάληψης ευθύνης των παρατάξεων του Κλάδου και αφετέρου γιατί η συγκρότηση του ΔΣ δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μηνών, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτιμώντας τη διαδικασία της συγκρότησης είναι ξεκάθαρο ότι δυνάμεις όπως οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και το ΠΑΜΕ αποφάσισαν να παραμείνουν σε μια λογική «όχι σε όλα» χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους ανέθεσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους (απορούμε εάν ήταν πρώτη δύναμη στον κλάδο με τον ίδιο αριθμό μελών στο ΔΣ τι ακριβώς θα έκαναν;;; Στα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί λειτουργούν διαφορετικά;;;). Παράλληλα βέβαια και η λογική της "μοιρασιάς" των θέσεων μας έβρισκε και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και φυσικά δεν το κάναμε πράξη ούτε στο ΔΣ της ΔΟΕ παρόλο που κάποιοι έθεταν ζήτημα αναλογικότητας, θέλοντας να περιορίσουν τις 2 νέες δυνάμεις που έμπαιναν στη διαδικασία της συγκρότησης, μιας και είχαν μάθει διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά επικράτησε (από ορισμένες δυνάμεις μόνο) η σύνθεση, η σύνεση και οδηγηθήκαμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε συγκρότηση του νέου ΔΣ μέσα σε 10 μέρες από τις εκλογές του Συνεδρίου.

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα ο εκπρόσωπός μας θα υπηρετήσει τις αρχές και αξίες μας, με ήθος και αίσθηση της θεσμικής ευθύνης που απορρέει από το ρόλο του θα ανταπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα. Ευχόμαστε καλή θητεία σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και ευελπιστούμε σε μια δημιουργική διετία με παρεμβάσεις και αγωνιστικότητα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νηπιαγωγείου-δημοτικού σχολείου & για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας. Όλες οι υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις οφείλουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας, για να παραμεριστούν οι μικροπαραταξιακές & παλαιοκομματικές αγκυλώσεις που αποτελούν και παθογένεια του συνδικαλιστικού κινήματος διαχρονικά. Εμείς κάνουμε ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε μέσα από αυτή τη λογική, που εκφράζει τα ανεξάρτητα και ανένταχτα σχήματα πανελλαδικά, να κάνουμε το μεγάλο άλμα αυτή τη διετία ως κλάδος.

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!!!ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου