Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Τι αναμένουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Γ.  Παντή στη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών  Συμβούλων το υπουργείο ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά σε όλα τα στελέχη εκπαίδευσης και σίγουρα στους Διευθυντές σχολείων και στους Σχολικούς Συμβούλους.
Προφανώς το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη επεξεργαστεί ένα τέτοιο νομοθέτημα αλλά επιμέρους ρυθμίσεις του θα οριστικοποιηθούν μετά την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τους Διευθυντές σχολείων, η οποία με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ενσωματωθεί στο νέο πλαίσιο.
Επιπλέον από τις δηλώσεις του κ. Παντή φαίνεται πως θέμα θητειών στις θέσεις ευθύνης δεν θα τεθεί ως προϋπόθεση επιλογής καθώς εφόσον ισχύσει όχι για τις μέχρι σήμερα θητείες αλλά μελλοντικά ουσιαστικά θα είναι αμφίβολης εφαρμογής (κανείς δεν γνωρίζει το πλαίσιο επιλογής στελεχών της μεθεπόμενης φοράς!)
Βασικά θέματα που αναμένουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις αλλά και γενικότερα ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι:
1. Ο ρόλος, οι περιοχές ευθύνης και ο τρόπος επιλογής Σχολ. Συμβούλων θα αλλάξει ριζικά;
2. Στην επιλογή Διευθυντών σχολείων θα υπάρξει επιστροφή στη συνέντευξη ενώπιον Συμβουλίου επιλογής; Ή θα υπάρξει φανερή (και αιτιολογημένη) ψήφος των μελών του Συλλόγου διδασκόντων για την επιλογή Διευθυντών σχολείων;
3. Θα διατηρηθεί με κάποιο τρόπο ο ρόλος του Συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή του Διευθυντή της σχολικής μονάδας; Ή ο ρόλος αυτός θα αποδυναμωθεί και όλη η σχετική διαδικασία θα ανατεθεί σε Συμβούλιο επιλογής όπως παλαιότερα;
4. Κρίσιμο, όπως πάντα, είναι το ποσοστό μοριοδότησης που θα δοθεί στα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτοριακά, ξένες γλώσσες, ΤΠΕ κλπ), στις προηγούμενες θητείες σε θέσεις ευθύνης και στην γενική εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου