«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Πληροφορίες και διευκρινίσεις για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα



Αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 τ.Α)  δίνεται η δυνατότητα η αποδεδειγμένη προϋπηρεσία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναγνωριστεί για τη βαθμολογική ένταξη του ανωτέρου προσωπικού μετά το διορισμό και τη μονιμοποίησή του σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 4.

Πιο συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην  προϋπηρεσία η οποία:
α) δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις .
β) έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης ,αναγνωρίζεται μετά από αίτηση του εκπαιδευτικού και μόνο για βαθμολογική ένταξη  μετά την μονιμοποίησή του, μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμού.( Σημείωση: Όσοι κατέχουν τον καταληκτικό βαθμό της κατηγορίας τους,  η προϋπηρεσία που τους αναγνωρίζεται συνυπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στο βαθμό).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
 Α) Η προϋπηρεσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη (07) για εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης και για εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης, ο αναγνωριζόμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται αναλόγως .
Β) Η προϋπηρεσία πρέπει να έχει αποκτηθεί   μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας  που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός και μετά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όπου απαιτείται.
Γ) Η προϋπηρεσία πρέπει να είναι συναφής με το αντικείμενο απασχόλησης του εκπαιδευτικού.
ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ:
Α) Άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος
Β) Απασχόληση με έμμισθη εντολή
Γ) Εξαρτημένη μισθωτή εργασία
Δικαιολογητικά που πρέπει συνημμένα να υποβάλλει ο εκπαιδευτικός με την αίτησή του, ανά περίπτωση:
1. Για τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα και όσους απασχολούνται με έμμισθη εντολή είναι τα ακόλουθα:
α). Βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος.
β). Εφόσον η ιδιότητα του μέλους επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης.
γ). Εφόσον η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η επαγγελματική ταυτότητα ή η έκδοση βεβαίωσης της περίπτωσης (β) δεν προβλέπονται, προσκομίζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει αποδεδειγμένα η προϋπηρεσία, η διάρκεια και η συνάφειά της σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 τ.Α). Ως στοιχεία που μπορεί να προσκομίσει ο αιτών  αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου, βιβλία του ΚΒΣ, δελτία απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
δ). Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 τ.Α ).
2. Για τους παρέχοντες  εξαρτημένη μισθωτή υπηρεσία είναι τα ακόλουθα:
α). Άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, όπου απαιτούνται, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και το είδος της εργασίας.
β). Εφόσον από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της απασχόλησης του.
γ). Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του άρθρου  9 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 τ.Α).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1.Οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν (στην οργανική τους θέση) τη σχετική αίτηση και την επισυναπτόμενη κατάσταση με συνημμένα όλα τα  δικαιολογητικά ταξινομημένα ανά χρονολογική  περίοδο και ανά περίπτωση σχέσης εργασίας,  στην ΔΔΕ Φθιώτιδας στον 4ο όροφο. Αίτηση με ελλιπή δικαιολογητικά δεν γίνεται δεκτή.

  1. Όσοι εκπαιδευτικοί είχαν καταθέσει Αίτηση παλιότερα, θα πρέπει να καταθέσουν νέα αίτηση με ημερομηνία μεταγενέστερη  του Ν. 4452/15-2-2017 (ΦΕΚ 12 τ.Α).

Πληροφορίες: κ. ΠΑΠΑΔΗ:    τηλ. 2231046101 και
                          κ. ΠΑΡΜΑΚΗ: τηλ. 223127849
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου