«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

“Πόλεμος” ανακοινώσεων για το εάν Διευθυντές σχολείων εμφανίστηκαν στα σχολεία τους για να επισημανθούν έγκαιρα τα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS


“Πόλεμος” ανακοινώσεων ξέσπασε στη Λειβαδιά μεταξύ του Δημάρχου  Λεβαδέων και των τοπικών ανακοινώσεων των εκπαιδευτικών, για το εάν εμφανίστηκαν στα σχολεία τους για να επισημανθούν έγκαιρα τα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας
Ο Δήμος με νέα ανακοίνωση απάντησε  στις ανακοινώσεις του συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς και της ΕΛΜΕ Βοιωτίας  ότι:
Α.  Η ισοπέδωση και η γενική απαξίωση, δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων όπου και αν εμφανίζονται. Αντίθετα, με την γενίκευση που επιχειρείται με τις ανακοινώσεις που προαναφέρθηκαν, η Δήμαρχος μίλησε για μερικές περιπτώσεις διευθυντών που δεν εμφανίστηκαν στα σχολεία τους, ως όφειλαν, για να επισημανθούν έγκαιρα τα προβλήματα που πιθανόν είχαν δημιουργηθεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να προετοιμαστούν ανάλογα, ώστε να αντιμετωπιστούν από τις υπηρεσίες του δήμου, όπως έγινε σε πολλά σχολεία.

Β.  Ποιοι διευθυντές Α/βάθμια και Β/βάθμιας εκπαίδευσης δεν εμφανίσθηκαν στα σχολεία τους, το γνωρίζουν οι διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας διεύθυνσης Βοιωτίας, με τους οποίους ο Δήμος είχε διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία.
Γ.  Επειδή η δημιουργία εντυπώσεων και η γενίκευση της συζήτησης εφ’ όλων των θεμάτων δεν ωφελεί, παρακαλούμε την ΕΛΜΕ Βοιωτίας να μας γνωστοποιήσει, σχετικά με το θέμα της επάρκειας θέρμανσης, σε ποια σχολικά συγκροτήματα αναφέρεται.
Δ. Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως κύριο άξονα της πολιτικής της, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων του Καλλικρατικού Δήμου και σε αυτό εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη.
Η ανταπάντηση  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας
Απαντώντας ο Σύλλογος Εκοπαιδευτικών Πρωτοβάμιας Λειβαδιάς στη νέα ανακοίνωση του Δήμου , αναφέρει τα εξής:
Σε οριστική ρήξη με την πραγματικότητα φαίνεται πως κινείται η «απόπειρα απάντησης» της Δημάρχου Λεβαδέων στην ανακοίνωση του Συλλόγου μας σχετικά με τις άστοχες και ατυχείς δηλώσεις της για την παρουσία των εκπαιδευτικών – διευθυντών και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Α΄/θμιας Εκπ/σης την 12η/1/2017.
Επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά στην κ. Δήμαρχο ότι:   “οι Δ/ντές των σχολείων και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν έγκαιρα στις σχολικές μονάδες για να φροντίσουν με υπέρβαση των δυνατοτήτων τους για όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες (αποχιονισμός, φροντίδα θέρμανσης και ύδρευσης, ενημέρωση αρχών κ.α.), ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τους μαθητές και να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής τους σε αυτά”.
Τέλος, αφήνουμε την «απόπειρα απάντησης» της Δημάρχου στην κρίση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

ΕΛΜΕ Βοιωτίας
Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας σχολιάζοντας τις αρχικές ανακοινώσεις του Δημάρχου τονίζει τα εξής:
Με έκπληξη είδαμε τη Δήμαρχο Λιβαδειάς σε συνέντευξή της στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, στις 12/01/2017, να ισχυρίζεται τα παρακάτω:
«Δυστυχώς ή ευτυχώς (!!!) πολλοί καθηγητές - διευθυντές δεν πήγαν έγκαιρα στα σχολεία τους να δουν, βάζοντας σε λειτουργία την θέρμανση ή ανοίγοντας το νερό να δούμε αν ο πάγος και ο χιονιάς των τελευταίων ημερών είχε πραγματικά δημιουργήσει προβλήματα»
Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή τη δήλωση της Δημάρχου, διότι οι καθηγητές – διευθυντές σχολείων, βρίσκονταν καθημερινά και για πολλές ώρες στις σχολικές τους μονάδες φροντίζοντας για όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τους μαθητές τους (έλεγχος και λειτουργία καλοριφέρ, έλεγχος υδρεύσεων, κτλ). Οι εκπαιδευτικοί έχουν επίγνωση του ρόλου τους και πράττουν καθημερινά ό,τι χρειάζεται (και πολλές φορές πέραν των υποχρεώσεών τους) για τη φροντίδα των μαθητών τους.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοκαιρίας (παγετός / αδυναμία πρόσβασης στην σχολική μονάδα με επικίνδυνα πεζοδρόμια σχολείων, βλάβες συστημάτων θέρμανσης - ύδρευσης)  είναι ευθύνη του Δήμου.  Δεν μπορεί αυτή η ευθύνη να μετατοπίζεται στους εκπαιδευτικούς.
Επισημαίνουμε, τέλος στη Δήμαρχο ότι οι περικοπές που έχουν επιβληθεί στους προϋπολογισμούς των σχολείων, έχουν φέρει τα σχολεία στα όρια της αντοχής τους. Στα περισσότερα σχολεία δεν καλύπτονται οι ανάγκες επαρκούς θέρμανσης ούτε σε κανονικές συνθήκες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου