«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το καθαρό ποσό του μισθού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών



Τα 4 Μισθολογικά Κλιμάκια Των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών
Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό Σιδερά Λάμπρο για την ενημέρωση και τον πίνακα με τα 4 μισθολογικά κλιμάκια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Υ.Γ.Όπως σημειώνει και η σελίδα Αναπληρωτές Δάσκαλοι το κάθε έτος δεν είναι σχολικό έτος αλλά οι 12 μήνες προϋπηρεσίας. Όσοι έχουν προσληφθεί στην ειδική αγωγή με μεταπτυχιακό παίρνουν αυτομάτως συν 2 χρόνια.
Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τις τέσσερις διαφορετικές μισθολογικά κατηγορίες. Η επεξεργασία ανήκει στον αναπληρωτή δάσκαλο Σιδερά Λάμπρο

Η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου νόμου (4336) για τις συντάξεις


Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος που παρέχει οδηφίες  για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ  ΕΓΚΥΚΛΙΟ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

 

 

Προκήρυξη τριήμερου Εισαγωγικού σεμιναρίου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών βασισμένο στη θεματική ενότητα «Αειφορική Διαχείριση Τεχνητών Λιμνών»


Το ΚΠΕ Βελβεντού Σιάτιστας  στο πλαίσιο του Έργου «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στις 13 Περιφέρειες», το οποίο χρηματοδοτείται απο Εθνικούς Πόρους, προκηρύσσει τριήμερο εισαγωγικό σεμινάριο επιμόρφωσης 50 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βασισμένο στη θεματική ενότητα «Αειφορική Διαχείριση Τεχνητών Λιμνών»,από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βελβεντού.

Επισυναπτόμενα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (aithsh_ekp.doc)aithsh_ekp.doc[ΑΙΤΗΣΗ]41 kB30-11-2015 08:57
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (prokhryxh_kpe_velventoy_siatistas.doc)prokhryxh_kpe_velventoy_siatistas.doc[ΚΠΕ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ]93 kB30-11-2015 08:55
misthos_small«Κλείδωσαν» 12+1 μνημονιακές δράσεις του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων μέτρων, που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου από […]

Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων για τα Θρησκευτικά




Μάθημα Θρησκευτικών
Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά αναθερμάνθηκε ο γενικότερος διάλογος γύρω από τη μορφωτική αποστολή και τον χαρακτήρα της σχολικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, τις μαθησιακές ανάγκες που εξυπηρετεί, τη θέση της στο σύγχρονο σχολείο και το νομικό καθεστώς που τη διέπει. 
Ο διάλογος αυτός γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών διαρκεί τώρα και μερικές δεκαετίες. Οι φάσεις του αποτυπώνονται σε συνέδρια, δημοσιεύματα, δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Πολύ συχνά, λόγω επίκαιρων αναγκών ή του ευρύτερου ενδιαφέροντος, ο διάλογος ξεπέρασε τα στενά όρια του θεολογικού κόσμου και  ανοίχτηκε στον δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, πήραν θέση ή κατέθεσαν απόψεις, εκτός από τους επίσημους θεσμούς της Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς, η Εκκλησία και εκπρόσωποί της, οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας, οι θεολογικές σχολές, οι επιστημονικές ενώσεις των θεολόγων, σύλλογοι και ενώσεις πολιτών, μεμονωμένα πρόσωπα κ.ά. Στα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη ώθηση στη διεξαγωγή του διαλόγου έδωσαν η δημοσίευση των Συστάσεων 1720 (2005) και (2008)12 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η τροποποίηση του καθεστώτος χορήγησης απαλλαγής το 2008 και οι παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης που ακολούθησαν, καθώς και η εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και πρόσφατα του Λυκείου.   
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, προσηλωμένοι στο καθήκον της επιστημονικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών της ειδικότητάς μας, θεωρούμε χρήσιμο να συμβάλλουμε στον διεξαγόμενο διάλογο, καταθέτοντας την εμπειρία από την πολύχρονη συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις τα παρακάτω:
  1. Τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα της σχολικής εκπαίδευσης, με σαφές πλαίσιο λειτουργίας και καθορισμένη σκοποθεσία, η οποία θεμελιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας και τους βασικούς νόμους της Εκπαίδευσης. Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το μάθημα είναι ενιαίο και υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Οι μαθητές δεν χωρίζονται με βάση τη θρησκευτική επιλογή τους,  όπως γίνεται στο λεγόμενο «πολυ-ομολογιακό» μοντέλο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στο οποίο λειτουργούν παράλληλα μαθήματα με διαφορετικές θρησκευτικές κατευθύνσεις. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας έχει παιδαγωγικά πλεονεκτήματα, ενώ η τυχόν μεταβολή της εγκυμονεί κινδύνους. Μάλιστα, στην Ευρώπη, σήμερα, γίνεται πολλή συζήτηση για το κατά πόσον ο χωρισμός των παιδιών στο μάθημα των Θρησκευτικών θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και δεν υπηρετεί τη δημοκρατικότητα, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, την καλλιέργεια της ανεκτικότητας και άρα την ειρηνική συμβίωση.
  2.  Ο εκπαιδευτικός σκοπός του μαθήματος των Θρησκευτικών συνδέεται με τον ευρύτερο σκοπό της Εκπαίδευσης, για τη δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτών, μέσα από την ανάπτυξη αναγκαίων γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της μάθησης. Το μάθημα σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία και την πολιτισμική ταυτότητα των μαθητών, καθώς επίσης κάθε ετερότητα. Δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη δική τους θρησκευτική ταυτότητα και των άλλων, προσφέροντας μαθησιακές ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησής τους. Ταυτόχρονα, με έγκυρο και υπεύθυνο τρόπο, τους προετοιμάζει να ζήσουν δημιουργικά στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, αντινομίες και προκλήσεις.
  3. Το ειδικό μορφωτικό ενδιαφέρον του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει αφετηρία την επικρατούσα τοπική θρησκευτική παράδοση, δηλαδή την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, με τις ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκφάνσεις της, επεκτείνεται στη διερεύνηση του φαινομένου της θρησκευτικότητας και περιλαμβάνει σε θεμιτό βαθμό τη μελέτη των κύριων θρησκευτικών παραδόσεων της Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου, με βάση τις μαθησιακές προσδοκίες και ανάγκες των προεφήβων και εφήβων μαθητών. Η προσέγγιση αυτή είναι συμβατή με το ισχύον νομικό καθεστώς, καθώς επίσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την κουλτούρα της διαπολιτισμικότητας και τεκμηριώνεται από τα πορίσματα της σύγχρονης θρησκειοπαιδαγωγικής επιστήμης. Η εφαρμογή μιας θρησκειολογικής εκπαίδευσης, άποψη η οποία υποστηρίζεται συνήθως από μη θεολόγους, θα περιορίσει το σύνολο του μαθήματος των Θρησκευτικών σε ένα μόνο τομέα της θεολογικής επιστήμης, δεν εξυπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και δεν έχει παιδαγωγικό έρεισμα.
  4. Το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως και τα άλλα μαθήματα, αξιοποιεί σύγχρονες θεωρίες μάθησης και διδακτικής, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης. Η διδακτική μεθοδολογία, οι στρατηγικές μάθησης, οι τεχνικές διδασκαλίας και τα διδακτικά μέσα που χρησιμοποιεί έχουν παιδαγωγικό περιεχόμενο και μορφωτική αποστολή, η οποία διαφέρει από εκείνη της εκκλησιαστικής κατήχησης, η οποία αρμόζει να γίνεται σε άλλο χώρο, για άλλους σκοπούς και με άλλα μέσα. Αυτή η παιδαγωγική προσέγγιση είναι συνεπής και με τη θεολογική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προς τον σκοπό και το περιεχόμενο της κατήχησης. Αυτή τη θέση εκφράζουν τόσο τα τρέχοντα αναλυτικά προγράμματα όσο και τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Τα τελευταία θεωρούμε ότι προάγουν με επιτυχία τη διερευνητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση και οδηγούν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, που ως παιδαγωγική τάση είναι κοινός τόπος στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δρώμενα.
  5. Τα Προγράμματα Σπουδών δεν μπορεί να είναι στατικά. Καθώς εξελίσσονται οι κοινωνικές συνθήκες, οι μορφωτικές ανάγκες και τα επιστημονικά δεδομένα, θεωρούμε επιβεβλημένο να αναμορφώνονται. Κατά την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων ή την παραγωγή νέων διδακτικών μέσων πρέπει να αξιοποιούνται θετικές εμπειρίες και καλές πρακτικές από το παρελθόν και ταυτόχρονα να προωθούνται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις από τους ειδικούς, με στόχο τη δημιουργική ανανέωση της διδακτικής διεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε θετικό γεγονός την εκπόνηση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή τους στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Η συγκροτημένη δόμησή τους, οι αναλυτικές αναφορές στην ιστορία και την παιδαγωγική θεμελίωση του μαθήματος, η διεξοδική ανάλυση των διδακτικών θεμάτων, η οργάνωσή τους σε μια ενιαία πορεία από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, η εισαγωγή καινοτόμων διδακτικών και μαθησιακών προσεγγίσεων, η παρουσίαση πλήθους διδακτικών τεχνικών στην κατεύθυνση της διερευνητικής και βιωματικής μάθησης, καθώς και η ταυτόχρονη παραγωγή Οδηγών του Εκπαιδευτικού, με την παράθεση πλήθους δειγματικών σχεδίων-σεναρίων διδασκαλίας και τη μεθοδική καθοδήγηση του εκπαιδευτικού για την αξιοποίησή τους, είναι στοιχεία που αποτιμώνται θετικά. Τα στοιχεία αυτά απουσίαζαν ή ήταν ελλιπή στα μέχρι σήμερα υφιστάμενα αναλυτικά προγράμματα. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών δεν είναι απλά διδακτικά εγχειρίδια. Η αξιολογική εκτίμησή τους, που δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρέπει να γίνεται με επιστημονικούς όρους και κυρίως ύστερα από την εφαρμογή τους στη σχολική τάξη. Η αποτίμηση της πιλοτικής εφαρμογής τους στην υποχρεωτική Εκπαίδευση -Δημοτικό και Γυμνάσιο- είναι θετική και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η καθολική εφαρμογή τους μπορεί να συντελέσει στην ανανέωση της θρησκευτικής εκπαίδευσης και την προαγωγή της σύγχρονης μαρτυρίας της, καθώς επίσης στην προάσπιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημόσιο σχολείο.
Για να είναι αποδοτική η εφαρμογή τους, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παραγωγή κατάλληλου διδακτικού υλικού για τους μαθητές, (εγχειριδίων κλπ.), όπως ακριβώς και για τα άλλα μαθήματα, καθώς επίσης η συνεχής και συστηματική  επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών.
  1. Ο δημόσιος διάλογος είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος με όποια θεμιτή μορφή και εάν γίνεται, επειδή συμβάλλει στη δημόσια ενημέρωση, παρέχει τη δυνατότητα να αποτυπώνονται και να κρίνονται όλες οι απόψεις, να κατατίθενται προτάσεις, να υπερβαίνονται παρανοήσεις. Πέρα από την αυτονόητη αυτή διαπίστωση, ο διάλογος είναι αποτελεσματικός όταν διακρίνεται από νηφαλιότητα και σεβασμό στη διαφορετική άποψη, λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, ευνοεί τη σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων και στοχεύει στην εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων. Αναμφίβολα, πάντοτε εμφιλοχωρούν κίνδυνοι όπως είναι η «ιδεολογικοποίηση» ζητημάτων με επιστημονικό  χαρακτήρα, οι παροδικές εντυπώσεις, η υπερίσχυση προβληματικών προσεγγίσεων, ο εγκλωβισμός σε συγκρουσιακές καταστάσεις κ.ά.
Εκφράζουμε τη διαφωνία και την ανησυχία μας για ορισμένες παρεκτροπές που έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου για τη φύση και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, οι μειωτικές εκφράσεις, οι επιθετικές συμπεριφορές, η παραπληροφόρηση, ο αποκλεισμός της διαφορετικής άποψης, η άρνηση συμμετοχής στον διάλογο και οι διχαστικές τάσεις δεν συνάδουν με το θεολογικό και εκπαιδευτικό ήθος, ούτε ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών.
  1. Αναμένουμε από τις επιστημονικές ενώσεις των θεολόγων να ηγηθούν στην προσπάθεια για συνεννόηση. Να επιδιώξουν ένα πλαίσιο διαλόγου το οποίο θα οδηγήσει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Να λειτουργήσουν συνεργατικά και συνθετικά, απομονώνοντας ακραίες φωνές. Στους θρησκευόμενους πιστούς οι οποίοι εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, τους πολίτες που δεν είναι εκπαιδευτικοί και όλους όσοι διατυπώνουν καλοπροαίρετα την άποψή τους προτείνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να αναγνωρίσουν ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών  είναι παιδαγωγική υπόθεση και είναι αρμοδιότητα καταρχήν των ειδικευμένων εκπαιδευτικών. Παρόμοια είναι η ευθύνη της διοικούσας Εκκλησίας η οποία μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση τυχόν δυσκολιών κατά τη διεξαγωγή του διαλόγου, «εν τω συνδέσμω της ειρήνης», με απώτερο στόχο τη μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

  • Ι ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Αργυρόπουλος Ανδρέας
Βαλλιανάτος Άγγελος
Δημακόπουλος Δημήτριος
Καλογεράκης Ευτύχιος
Μιχαλοπούλου Ελένη
Μπαλή Αικατερίνη-Μαρία
Μπιτσάκης Αντώνιος
Σταλίκα Φωτεινή
Στράντζαλης Πολύβιος
Στριλιγκάς Γεώργιος
Συργιάννη Μαρία
Τσάγκας Ιωάννης
Φύκας Δημήτριος
Χριστόπουλος Νικόλαος

Παιδεία

Διαβάστε περισσότερα: iPaideia - iPaideia.gr

Πότε θα εκδοθεί η εγκύκλιος μεταθέσεων. Τί θα γίνει με τους μεταταγμένους


Αρχές της εβδομάδας θα εκδοθεί ,κατά πάσα πιθανότητα, η εγκύκλιος των μεταθέσεων του 2016,η οποία θα είναι σχεδόν ίδια με την περσινή.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν όλοι οι εκπκοί που συμπληρώνουν ένα έτος στην οργανική τους θέση (και οι μεταταγμένοι των μη κοινών ειδικοτήτων).
Για τις μη κοινές ειδικότητες θα γίνει προσπάθεια σύστασης οργανικών θέσεων -στην πορεία- ,έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν
μεταθέσεις.
Το θέμα κατάθεσης της δήλωσης ηλεκτρονικά-από το σπίτι κάθε συναδέλφου-δεν έχει επιλυθεί ακόμη.
Επισημαίνω ότι ,σύμφωνα με το ΠΔ 50/97 , οι αιτήσεις των συναδέλφων έπρεπε να γίνουν μέσα στον Νοέμβρη κι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος.
Την Τετάρτη 2-12-15 στις 11.30 θα γίνει στο υπουργείο παιδείας ,συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για θέματα παραιτήσεων,μετατάξεων,αποσπάσεων κατά προτεραιότητα ( λόγοι υγείας,σύζυγοι αναπληρωτών, ειδικές κατηγορίες ) κλπ.
Δεν γίνονται ανακλήσεις μετατάξεων ,που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ.
 Δ. Μπράτης

Για... "πεπαλαιωμένες και κουραστικές απόψεις" διώκονται οι Βαϊνάς και Χρόνης!



του Σπύρου Πετρίτη
Για ... "πεπαλαιωμένες και κουραστικές αποψεις" διώκονται οι Βαϊνάς και Χρόνης, αιρετοί εκπρόσωποι των δημόσιων εκπαιδευτικών λειτουργών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα υπηρεσιακά συμβούλια! ... Αυτή είναι περίπου η σύγχρονη δήθεν "απολιτίκ" άποψη, όπως αναδύθηκε από διαλόγους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προς αντικατάσταση του "δι' ασήμαντον αφορμήν". Το ότι σε μια πραγματική, έστω και αστική δημοκρατία, μία τέτοια δίωξη και η δικαιολόγησή της, ως φαινόμενο, είναι και παράλογη, εκτός από πολιτικά ανεπίτρεπτη, δεν είναι άξιο σχολιασμού. Ωστόσο, αξίζει να δούμε αν η περίφημη "επάρατη" μεταπολίτευση κατέστρεψε τον ελληνικό λαό όντως, ή αν απλά "φοβήθηκε" να αναμετρηθεί με το (ακρο)δεξιό παρακράτος, αφήνοντας να υφέρπει μια κατάσταση στην τρίτη εξουσία που προϋπήρχε και δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες πριν από τον Απρίλιο του 1967.
Η ίδια κατάσταση, ήταν καθημερινό καθεστώς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα, κατά τα οποία είναι αποδεκτό νεοναζί δολοφόνοι να απολαμβάνουν πλήρως των δικαιωμάτων τους ως υπόδικοι, και μαχόμενοι συνδικαλιστές να διώκονται επειδή οι εισαγγελικές αρχές είναι "ακριβές στα πίτουρα και φτηνές στο αλεύρι": Χρειάστηκε να δολοφονηθεί ο Φύσσας, για να προκύψει το πόρισμα Ντογιάκου, αλλά δεν χρειαζόταν καμία ανάλογη έρευνα για να διαπιστωθεί αν πραγματικά στοιχειοθείται κάποιου είδους παράπτωμα για μια αρνητική βαθμολογία υποψήφιου στελέχους της εκπαίδευσης από έναν αιρετό εκπρόσωπο των εργαζομένων του κλάδου (κάτι που οι διορισμένοι εκπρόσωποι έκαναν κατά κόρον, αδικώντας σε συνεντεύξεις "φωτισμένους" δασκάλους, όπως ήταν η γνωστή σε όλους Στέλλα Πρωτονοταρίου), πριν συρθούν στα δικαστήρια οι Βαϊνάς και Χρόνης. Είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι πρόκειται για γνωστά σε όλους μας για τη μαχητική συνδικαλιστική τους δράση πρόσωπα, μία δράση που οδήγησε και στη μήνυση από τον τ. Δ/ντή της Γ' Δ/νσης Εκπαίδευσης Αθήνας, κο Αλεξανδράτο; 
Είναι τυχαία η συμμετοχή τους σε όλα τα κινήματα της αριστεράς, μεταξύ των οποίων είναι το αντιφασιστικό, ένα αντιφασιστικό κίνημα που δεν φοβάται να αναδείξει την ύποπτη εύνοια ακόμα και του μεταπολιτευτικού κράτους και του δεξιού παρακράτους στον ακροδεξιό χώρο, ένα αντιφασιστικό κίνημα που φυσικά και είναι "κουραστικό"; Ένα τέτοιο αντιφασιστικό κίνημα είναι όχι μόνο κουραστικό, αλλά κι επικίνδυνο, και γι' αυτό το λόγο προβάλλεται από τα αστικά ΜΜΕ ως "γραφικό" και "πεπαλαιωμένο", γιατί ξύνει παλαιές πληγές, που έχουν κακοφορμίσει, ενώ αντιθέτως, ο νεοναζισμός και ο φασισμός παρουσιάζονται ως μια trendy εικόνα, αν λάβουμε υπ' όψη τις συχνές εικόνες της σβάστικας στα μπράτσα Χρυσαυγιτών, ή τα σχόλια της Athens Voice για την κομψότατη κόρη Μιχαλολιάκου, που τα δερμάτινα της πάνε υπέροχα, αλλά ούτε λόγος για τον λόγο μίσους της και για την συμμετοχή της σε μια υπόδικη συμμορία!
Από την άλλη, επειδή είναι trendy και η αμφισβήτηση του συνδικαλισμού (η οποία όταν γίνεται αδιακρίτως συνοδεύεται από μια κρυφή νοσταλγία της τεράστιας διαπλοκής συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που πολύ κόσμο "βόλεψαν"), κι επειδή όλοι οι συνδικαλιστές δεν είναι το ίδιο, θα ήθελα να κάνω και την εξής σημείωση σε τόνο πιο προσωπικό: Ανήμερα του Πολυτεχνείου δικάζονταν οι αιρετοί Βαϊνάς και Χρόνης! Η "ποινικοποίηση" του συνδικαλισμού είναι πρόδηλη και από αυτήν ακόμα την τυχαία, ελπίζω, σύμπτωση, που και για λόγους "τακτ" ακόμα, θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί! Τι να καταλάβει όμως από τέτοιες "ευαισθησίες" ένας θεσμός που κήρυξε παράνομες και καταχρηστικές τόσες απεργίες την τελευταία πενταετία, που και ο ίδιος ο νομικός κόσμος εξανέστη, καθώς ο νόμος που επικαλέστηκαν τα δικαστήρια εξευτελίστηκε σε τέτοιο βαθμό που ξεχάσαμε και την ίδια την σκοπιμότητά του, που δεν είναι τυπικά τουλάχιστον το χτύπημα των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων!

Από τη δική μου πλευρά, επειδή όλοι έχουμε την ιστορία μας, νιώθω την ηθική υποχρέωση να καταθέσω και ως εκπαιδευτικός την αμέριστη προσωπική στήριξή μου στον Παντελή, που όταν ο κος Μπράτης, που σήμερα επωφθαλμιά στην πολιτική χειραγώγηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, και σύσσωμη η δική του παράταξη αρνούνταν το δικαίωμα εγγραφής των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα πρωτοβάθμια σωματεία, με γελοία νομικά τερτίπια, στο Αιγάλεω, όπου δίδασκα το μάθημά μου στο Ολοήμερο, έπραττε το συνδικαλιστικά αυτονόητο: Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος όπου ήταν πρόεδρος είχε πάρει ομόφωνη απόφαση, παρά την αντίθετη σταση της ΔΟΕ, προεδρεύοντος του κου Μπράτη, για την αποδοχή του δικαιώματος εγγραφής των ωρομισθίων. Για κάτι τέτοια συνδικαλιστικά "αυτονόητα", στην κατ' επίφαση αστική μας δημοκρατία, αυτοί οι δύο εκπαιδευτικοί και αγωνιστές είναι υπόδικοι! Αν αυτό συνιστά "πεπαλαιωμένη και κουραστική άποψη", δηλώνω απροκάλυπτα πεπαλαιωμένος και κουραστικός.
Ο Σπύρος Πετρίτης είναι θεατρολόγος, αν. εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του συλλόγου εκπ/κών ΠΕ Ν.Σμύρνης "Χρυσόστομος Σμύρνης". 

Εκπαιδευτικά Νέα 

alfavita.gr







































ΠΜΣ Ιουνίου Πανεπιστημίου: Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες

Παιδεία


Διαβάστε περισσότερα: iPaideia - iPaideia.gr