«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών & Αποφοίτων του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης



tei-kozanhs_0Γράφουμε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακουστεί η φωνή μας. Η φωνή σχεδόν 1500 φοιτητών και απόφοιτων του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης με έδρα το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Το τμήμα μας, το οποίο προσφάτως πέρασε από τη διαδικασία της Εξωτερικής Αξιολόγησης – με μία έκθεση άκρως κολακευτική για τα επιτεύγματα τόσο τα δικά μας όσο και των καθηγητών μας – μοναδικό στην τεχνολογική εκπαίδευση, οδηγείται σε αφανισμό, αφού απορροφάται από ένα μη αξιολογηθέν τμήμα και μάλιστα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ γνωστικού αντικειμένου. Στην περίπτωση μας, δεν εφαρμόστηκε κανένα από τα προσχηματικά δηλωθέντα κριτήρια του υπουργείου.
Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι πολίτες της πατρίδας μας έχουν αντιληφθεί την πραγματική επιδίωξη του σχεδίου «Αθηνά» και τα πραγματικά κριτήρια με τα οποία εκπονήθηκε. Επιδίωξη του σχεδίου είναι η συρρίκνωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και κυρίως των τεχνολογικών (ΤΕΙ), με τελικό στόχο την απαξίωση και την κατάργηση τους. Τα κριτήρια εκπόνησης του «Αθηνά», είναι τα κριτήρια που όχι μόνο στην εποχή της κρίσης αλλά και καθ’ όλη της διάρκεια της ιστορίας του Ελληνικού κράτους εφαρμόζονται, δηλαδή τις εξωγενείς πιέσεις και τα ρουσφέτια. Είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι γνωστοί «Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες και Οθωμανοί» του Χατζηαβάτη και του Καραγκιόζη.
Είμαστε πραγματικά απελπισμένοι γιατί βλέπουμε ότι εκεί που «χτίζαμε» ήρθαν τα κύματα και τα διαλύουν όλα. Κοιτάμε τους καθηγητές μας και βλέπουμε στα μάτια τους θλίψη και απορία. Δεν μπορούν να μας εξηγήσουν τον παραλογισμό του συστήματος χωρίς να μας απογοητεύσουν. Και όλοι εμείς που σπουδάσαμε και σπουδάζουμε, με τη προοπτική να δημιουργήσουμε τη δική μας ζωή, την δική μας οικογένεια και το δικό μας σπίτι για να χωρέσουμε την αγάπη, την ευτυχία και το παιχνίδι των παιδιών μας – βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι αυτά στην πατρίδα μας είναι πλέον απατηλά όνειρα.
Η ώρα που σου στέλνουμε αυτήν την επιστολή είναι προχωρημένη καθώς πλέον έχουμε χάσει και τον ύπνο μας, αλλά και όταν κοιμόμαστε βλέπουμε εφιάλτες. Στα αυτιά μας αντηχεί το απόσπασμα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη που εκφώνηση η συμφοιτήτρια μας στη χθεσινή μας διαμαρτυρία.
“Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, κι αφ’ ετέρου για να είναι ασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….”
Αλλά θέλουμε να πούμε σε αυτούς που κάθονται στα μεγάλα γραφεία. Εμείς που δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε, περπατάμε και θα συνεχίσουμε να περπατάμε. Δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε μπροστά μας, αλλά πίσω δεν γυρνάμε. Δεν θα μας στερήσετε τα όνειρα. Δεν θα μας στερήσετε την ελπίδα. Δεν θα μας στερήσετε την πατρίδα μας.
Ευχαριστούμε
Σύλλογος Φοιτητών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η Εξωτερική Αξιολόγηση πραγματοποιείται από ειδική για κάθε Τμήμα Επιτροπή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων, η οποία συγκροτείται με ευθύνη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.) και περιλαμβάνει 5 εμπειρογνώμονες, υψηλόβαθμους επιστήμονες – πανεπιστημιακούς ή ερευνητές του εξωτερικού – ανεγνωρισμένου κύρους. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η Επιτροπή η οποία ήταν υπεύθυνη για την Εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (ΤΕ.ΑΝ.) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας απαρτιζόταν από τους ακόλουθους: (i) Άγγελος Ευσταθίου, ως συντονιστής (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος), (ii) Συμεών Καββαδίας (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Pierrre et Marie Curie, Γαλλία), (iii) Αναστάσιος Καραγιάννης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Brunel, Ηνωμένο Βασίλειο), (iv) Ιωάννης Δροσσίνος (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κοινό Ερευνητικό Κέντρο, Ιταλία), και (v) Ανδρέας Κομοδρόμος (Πανεπιστήμιο Leuphana, Γερμανία). H Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης επισκέφθηκε το TE.AN. από τις 24 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2011.
Ακολουθεί ΑΚΡΙΒΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (καθώς η έκθεση είναι γραμμένη στην αγγλική) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ για τους τρεις βασικούς άξονες της αξιολόγησης, δηλαδή την Εκπαίδευση, την Έρευνα και τη Σύνδεση με την Κοινωνία.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το πόγραμμα σπουδών αποτελείται από οκτώ (8) εξάμηνα, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 5-6 μαθήματα. Σε ένα τυπικό εξάμηνο αντιστοιχούν 30 μονάδες ECTS, ενώ στο σύνολο του προγράμματος σπουδών 240. Η πτυχιακή εργασία, η οποία πραγματοποιείται στο τελευταίο εξάμηνο, καταλαμβάνει 15 μονάδες  ECTS. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «πρακτική άσκηση» διάρκειας ενός εξαμήνου, την οποία η επιτροπή θεωρεί εξαιρετικά σημαντική για το πρόγραμμα. Το σύνολο των μαθημάτων ανέρχεται στα 40, εκ των οποίων τα 29 είναι υποχρεωτικά και τα 11 επιλογής (το σύνολο των μαθημάτων επιλογής είναι 20). Επίσης υπάρχουν τρία (3), μη-υποχρεωτικά μαθήματα γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά). Στα πρώτα εξάμηνα διδάσκονται βασικά μαθήματα (π.χ. βασική χημεία, μαθηματικά και υπολογιστές). Αυτό φυσικά είναι σωστό καθώες μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν ελλείψεων σε αυτές τις απαραίτητες περιοχές γνώσεις, επιτρέποντας τη διδασκαλία περισσότερο εξειδικευμένων μαθημάτων.
ΕΡΕΥΝΑ
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
Η ερευνητική δραστηριότητα του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) του τμήματος (9 μέλη) για την τελευταία πενταετία (2006-2010) θεωρείται πολύ ικανοποιητική, δεδομένης της διαθέσιμης υποδομής και υποστήριξης που παρέχεται από το Ίδρυμα.
Σε αυτή την περίοδο το τμήμα παρήγαγε περίπου 1.3 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με κριτές ανά μέλος ΕΠ σε ετήσια βάση, αριθμός ο οποίος θεωρείται καλός για ερευνητές πανεπιστημίων σε τεχνολογικά επιστημονικά πεδία σε διεθνές επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο αριθμός των δημοσιεύσεων σε διεθνή και Ελληνικά πρακτικά συνεδρίων (με κριτές) είναι εντυπωσιακός (2.3/ μέλος ΕΠ/ έτος) και καταδεικνύει την ποιότητα της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και την διάθεση του τμήματος να εκθέσει τις δραστηριότητες του στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών του τμήματος για την ίδια περίοδο (2006-2010) φτάνει τις 1000. Ο αριθμός αυτός, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο όλων των ΤΕΙ της χώρας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αρκετές από τις δημοσιεύσεις έχουν γίνει δεκτές από υψηλού επιπέδου διεθνή περιοδικά, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα αυξήσει τον αριθμό ετεροαναφορών του τμήματος ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
Βασιζόμενοι στις πληροφορίες τις οποίες παρείχε το τμήμα, στις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από το ΕΚΤ και στην επιτόπια επίσκεψη της επιτροπής, ο αριθμός των δημοσιεύσεων του τμήματος (59) σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με κριτές ανέρχεται  στο 50% των δημοσιεύσεων όλων των ΕΠ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Η επιτροπή αισθάνεται ότι το επίτευγμα αυτό είναι εντυπωσιακό (ΣΣ: ο έντονος χρωματισμός από την επιτροπή).

Ερευνητικά Έργα/ Προγράμματα 
Στο διάστημα των τελευταίων 5 ετών στο τμήμα υλοποιήθηκαν (κάποια βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης) συνολικά 33 ερευνητικά προγράμματα και μικρά έργα (εθνικά και διεθνή) με συνολικό προϋπολογισμό 1.3 εκ. Ευρώ (αναφέρεται στο ποσό το οποίο εισήλθε στο τμήμα). Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε περίπου 3.7 έργα/ μέλος ΕΠ, το οποίο θεωρείται πολύ καλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλά από αυτά τα έργα/ προγράμματα τα μέλη ΕΠ του τμήματος ήταν υπεύθυνοι για το συντονισμό, ενώ σε αρκετά από αυτά συμμετείχαν πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς του εξωτερικού.
Ερευνητικές Συνεργασίες
Τα μέλη ΕΠ του τμήματος έχουν αναπτύξει συνεργασίες με μέλη ΕΠ που ανήκουν στη σχολή στην οποία υπάγεται το ΤΕ.ΑΝ., αλλά επίσης και πιο σημαντικό, με ερευνητικά εργαστήρια εφτά Ελληνικών πανεπιστημίων, πέντε ερευνητικών κέντρων στην \ελλάδα και οχτώ πανεπιστημίων της αλλοδαπής ανάμεσα σε αυτά το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (Technical University of Denmark, Δανία), το πανεπιστήμιο του Νότινχαμ (University of Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο), το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (University of Edinburgh, Ηνωμένο Βασίλειο),  και το Ερευνητικό κέντρο GSF της Γερμανίας.
Αναγνωρισιμότητα ΤΕ.ΑΝ.
Εκτός από τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, στη σημερινή εποχή, η επιστημονική αναγνωρισιμότητα κρίνεται και περιγράφεται βάση συγκεκριμένων δεικτών, όπως τον δείκτη ετεροαναφορών (Citation Index – π.χ., ISI Web of Knowledge, Thomson Reuters), τον h-index (Hirsch index) και ο συντελεστής απήχησης (Ιmpact Factor, IF) των επιστημονικών περιοδικών.   Συνεχίστηκαν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.Το ανώτερο συμβούλιο κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ συνεδρίασε την 5/3/13 & προήγαγε στον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή τον Διοικητή τροχαίας Κοζάνης Σπυρίδωνα Διόγκαρη.
Η Επιτροπή κρίνει απαραίτητη τη σύγκριση του τμήματος με παρεμφερή τμήματα του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα το ΤΕΑΝ, παρουσιάζει ένα μέσο h-index (Hirsch index) καθηγητών στις βαθμίδες του «Επίκουρου Καθηγητή» και «Αναπληρωτή Καθηγητή» (ΣΣ: Δεν υπάρχει μέλος ΕΠ στη βαθμίδα του «Καθηγητή» στο ΤΕ.ΑΝ.) σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με άλλα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Βασιζόμενοι στους ίδιους δείκτες, το Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης εμφανίζεται σχετικά κοντά στα Πολυτεχνικά τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κρήτη και στην Ξάνθη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέλη ΕΠ του τμήματος έχουν το ρόλο του κριτή σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την αποδοχή και την εξειδίκευση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Η συνεργασία με παραγωγικούς φορείς επιτυγχάνεται μέσα από την «πρακτική άσκηση» των σπουδαστών (απαιτούμενο) κατά τη διάρκεια του 8ου εξαμήνου των σπουδών τους και μέσα από προγράμματα/ έργα με τοπικούς και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Όλα τα μέλη ΕΠ του τμήματος έχουν εμπλακεί όπως και σημαντικός αριθμός φοιτητών είτε στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης είτε ως επιστημονικοί συνεργάτες. Ένα από τα εργαστήρια του τμήματος είναι πιστοποιημένο κατά ISO 17025, μία διάκριση η οποία είναι σχεδόν μοναδική για εργαστήριο ΤΕΙ. Οι δραστηριότητες αυτές παρέχουν μία σημαντική πηγή εσόδων και δημόσιας αναγνώρισης και κρίνονται ικανοποιητικές με δεδομένο τον πολύ μικρό αριθμό μελών ΕΠ. Περισσότερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντική επίσης είναι η προσπάθεια των μελών ΕΠ για την προβολή των δραστηριοτήτων του τμήματος σε τοπικούς φορείς και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ορισμένα από τα μέλη ΕΠ του τμήματος είναι ενεργά σε τοπικές και εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του ΤΕ.ΑΝ. θεωρούνται αποτελεσματικές και επαρκής και προτείνεται η συνέχιση τους.
Σημειώσεις:
1. Η έκθεση είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της ΑΔΙΠ (στα αγγλικά) στη διεύθυνση:
2. Στην ιστοσελίδα του τμήματος θα βρείτε ανηρτημένες κάποιες από τις πληροφορίες τις οποίες το ΤΕ.ΑΝ. προέβαλε στην Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης. Επισκεφτείτε την διεύθυνση:
3. Η μετάφραση για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου έγινε από την κ. Εύη Αυγήτα, υπεύθυνη του μεταφραστικού τμήματος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου