«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Σύσκεψη αιρετών ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ





Μετά από απόφαση της Δ.Ο.Ε. πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 σύσκεψη όλων των αιρετών εκπροσώπων της χώρας στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ) στην Αθήνα.
Στις τοποθετήσεις τους οι αιρετοί των ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ αναφέρθηκαν στην αξιολόγηση, στο πειθαρχικό δίκαιο, στην αύξηση ωραρίου, στην μείωση των αναπληρωτών, στις αποσπάσεις και στις μεταθέσεις, καθώς και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ μετέφεραν την αγωνία και τον θυμό των συναδέλφων όλης της χώρας. Συντάχτηκε ένα κείμενο που υπογράφηκε από την πλειονότητα των συναδέλφων και δόθηκε στην δημοσιότητα.
Κυρίαρχο θέμα και τοποθέτηση των συναδέλφων, που τοποθετήθηκαν, ήταν ότι ο κλάδος πρέπει να μείνει αυτές τις δύσκολες στιγμές ενωμένος, να διεκδικήσει τα δίκαιά του, αφού ήδη συνάδελφοι υφίστανται άδικες διώξεις και συμφώνησαν, ότι είμαστε στην αρχή μεγάλων ανατροπών (αξιολόγηση, ωράριο, πειθαρχικό δίκαιο) ενώ ζητήθηκε η άμεση κάλυψη των κενών σε όλα τα σχολεία της χώρας, να μην μειωθούν οι αναπληρωτές και να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων με τις μεταθέσεις και αποσπάσεις.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. κ. Μαντάς Κομνηνός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται «εγρήγορση» και «ενότητα» αυτές τις στιγμές, ενώ συζητήθηκαν και προτάθηκαν από το Δ.Σ. κοινοί τρόποι δράσης των εκπαιδευτικών απέναντι στην αξιολόγηση και το νέο πειθαρχικό δίκαιο.
Επίσης, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν μία σειρά από δράσεις στην εκπαίδευση (ενημέρωση πολιτικών κομμάτων, εκπαιδευτικών και κοινωνίας) και να οργανωθούν κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσουν, αλλά και να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια της Κυβέρνησης, ενώ ανακοινώθηκαν από το Προεδρείο της Δ.Ο.Ε οι αποφάσεις για
 να πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
  • Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου προκειμένου να αναπτυχθούν οι θέσεις του κλάδου για την απαράδεκτη σύνδεση της αξιολόγησης με τους μισθούς, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα και να τους ζητηθεί να μη συναινέσουν στη μετατροπή του σχολείου σε χώρο τρομοκρατίας και αυταρχισμού.
  • Συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με στόχο τη χάραξη κοινής πορείας των δυο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.
  • Συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων στην κατεύθυνση, της συμπόρευσης των Σχολικών Συμβούλων με τις θέσεις του οργανωμένου κλάδου για την αξιολόγηση, της καταγραφής των προθέσεων αυτών που καλούνται να την υλοποιήσουν καθώς και της στήριξης της Δ.Ο.Ε. στις πιέσεις που θα ασκηθούν.
  • Συναντήσεις με τους Διευθυντές όλων των σχολείων της Ελλάδας με συγκεντρώσεις που θα προγραμματιστούν κατά ΠΥΣΠΕ από τους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Στις συναντήσεις θα αναπτυχθούν οι θέσεις της Δ.Ο.Ε. για την αξιολόγηση και τα Πειθαρχικά Συμβούλια και θα επιβεβαιωθεί η ομόθυμη βούληση του κλάδου για αντίσταση στο πισωγύρισμα που επιχειρεί η κυβέρνηση και στη μετατροπή του Διευθυντή Σχολείου σε ένα νέο επιθεωρητή.
  • Εξακτινωμένες εκδηλώσεις, με θέμα τις απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις που προωθούνται, οι οποίες θα επικρέμονται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών, που θα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, αργία - απόλυση με την παραμικρή καταγγελία του οποιουδήποτε όσο αστήρικτη και ανυπόστατη και αν είναι. Οι δυο πρώτες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εκδηλώσεις ανάδειξης του προβλήματος με συμμετοχή νομικών αλλά και συνδικαλιστικών στελεχών. Στις εκδηλώσεις θα κληθούν να συμμετέχουν ένας εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο της Περιφέρειας που θα πραγματοποιηθούν, τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων, οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια, οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας από όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι: α. 12 του Μάρτη 2013 στην Πάτρα για τους Συλλόγους της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, β. αρχές του Απρίλη στη Βόρεια Ελλάδα για τους Συλλόγους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας (αναλυτικό ενημερωτικό θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες).
  • Οργανωμένη αντίδραση του συνόλου του κλάδου, μέσω των Συλλόγων διδασκόντων των σχολείων όλης της Ελλάδας, στις προσπάθειες να επανέλθει μετά από 31 χρόνια ξανά στο προσκήνιο ο «επιθεωρητισμός» και να καταργηθεί η παιδαγωγική ελευθερία και η δημοκρατία στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου