«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Διευκρινήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διανομή φρούτων στα σχολεία



ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Τα φρούτα και φρουτοσαλάτες που διανέμονται στα σχολεία με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία της Ε.Ε, «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά», έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους, έχοντας τα αναγκαία πιστοποιητικά φυτοϋγείας, διευκρινίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή δημοσιεύματα για την ποιότητα και σημειώνει τα εξής:
Α.Τα φρούτα αυτά πρέπει να διανέμονται άμεσα από τους υπεύθυνους των σχολείων στους μαθητές, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει πολυήμερη έκθεση εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση. 
Β.Ζητούμε από τους υπεύθυνους των σχολείων που έχουν αναλάβει τη διανομή των φρούτων  να βοηθήσουν στην έγκαιρη διανομή τους στα παιδιά. Σε όποια περίπτωση παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά άμεσα τη συγκεκριμένη παρτίδα.
Γ.Στην προσπάθεια διάδοσης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τους μαθητές και τις οικογένειες τους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση για μεμονωμένα περιστατικά, σε ένα τόσο μεγάλο έργο.
Δ.Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες και τις αντίστοιχες του Υπουργείου Παιδείας, προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται προβλήματα, υποχρεώνει τον ανάδοχο του έργου στην πλήρη αντικατάσταση τυχόν φρούτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει υπόνοια κινδύνου για τους μαθητές.
Ε.Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής δωρεάν φρούτων καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την έγκαιρη υλοποίησή του στη χώρα μας, ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, την ίδια περίοδο, όπου τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, με εκατέρωθεν βολές τυπικού νομικού περιεχομένου, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη εκτέλεση του προγράμματος, με συνέπεια να στερηθούν οι μαθητές 1.000.000 μερίδες φρούτων και η χώρα να μην αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου