«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

8 Mαρτίου Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας – «Ο ρόλος της γυναίκας – μητέρας στη σύγχρονη οικογένεια» (της Αναστασίας Καρανίκα)


karanikaΟ ρόλος της σημερινής μητέρας – γυναίκας στην οικογένεια είναι πολυσυζητημένος και αμφιλεγόμενος. Πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι ευθύνεται για την κρίση που παρουσιάζει η σημερινή οικογένεια, διότι «εγκατέλειψε» το σπίτι της και τη φροντίδα της οικογένειας της για να εργαστεί.
Η σημερινή γυναίκα έχει ανάγκη να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και αυτό είναι το δικαίωμα που δεν μπορεί να της το στερήσει κανείς. Η απουσία της από το σπίτι μπορεί να δυσκολεύει τα άλλα μέση της οικογένειας, αλλά αν υπάρχει κατανόηση όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εξάλλου, ο ρόλος της μάνας δεν είναι η υπηρεσία στο σπίτι και η παραμονή της εκεί.
Ο ρόλος της μάνας είναι να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της όταν την χρειάζονται. Σημασία δεν έχει η ποσότητα του χρόνου που περνάει με τα παιδιά της αλλά η ποιότητα. «Ποιοτικός χρόνος» σημαίνει ότι η μητέρα είναι εκεί αποκλειστικά για το παιδί της, συμμετέχει συναισθηματικά στις αγωνίες , τις ανησυχίες και τα προβλήματα του. Θα ήταν πιο καλή μητέρα αν ήταν όλη την ώρα στο σπίτι; Σίγουρα όχι, γιατί μια γυναίκα που νιώθει η ίδια καταπιεσμένη ως άνθρωπος, δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που πρέπει στα παιδιά της. Οι ελλείψεις, οι ανικανοποίητες ανάγκες και επιθυμίες της μητέρας, εκδηλώνονται στη συμπεριφορά και στις σχέσεις της με τους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν για μια μητέρα, να μην εξαναγκαστεί να κάνει κάτι που η ίδια δεν θέλει.
Η εργαζόμενη μητέρα – γυναίκα θα βρει τρόπους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που δημιουργούν οι δύο ρόλοι της και το σίγουρο είναι η συνεισφορά της στην οικογένεια αλλά ας φροντίσουμε ο καταμερισμός των ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια να γίνεται ισότιμα και στα δύο φύλα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ Κ.Ε.Θ.Ι.
(ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ)

Πηγή:kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου